divendres, 11 de juliol del 2014



Vulnerabilitat de la Gent Gran.

Una iniciativa vindrà a pal·liar la "greu situació de vulnerabilitat" en què han quedat persones de la tercera edat per culpa de la crisi. Catalunya crearà el primer torn d'ofici especialitzat en persones grans.

L'agència EFE ens ha facilitat la informació que a l'octubre pròxim, els col·legis d'advocats de Catalunya posaran en marxa un torn d'ofici especialitzat en l'atenció a la gent gran. Serà la primera a Espanya, després de constatar els diversos maltractaments tant físics com econòmics que són víctimes per part de familiars i grans empreses de serveis arran de la crisi.

En molts casos, ha explicat el president del Consell de Col·legis d'Advocats de Catalunya, la gent gran esta patint maltractaments físics i psicològics per part dels seus propis fills i néts, i abusos dels seus familiars en la tramitació d'herències o testaments.

A més, la gent gran no són només víctimes dels seus familiars, sinó també de grans empreses que els forcen a signar clàusules abusives o els perjudiquen econòmicament modificant les condicions dels seus contractes de serveis, aprofitant el seu desconeixement i avançada edat. 

Per tot això, els col·legis d'advocats catalans han considerat necessari impulsar un torn d'ofici de lletrats especialitzats en atendre les necessitats d'aquestes persones, de la mateixa manera en què es va crear un servei d'estrangeria arran de les onades migratòries o d'atenció a els menors o les dones víctimes de violència masclista.

El servei d'atenció exclusiva a la tercera edat és pioner a Espanya, encara que segons el president del Consell de Col·legis d'Advocats de Catalunya des de fa temps ja existeix aquesta especialitat en altres països, com als Estats Units.

Els advocats del torn d'ofici, que atenen a persones amb escassos recursos, han notat que la crisi ha deixat en una "greu situació de vulnerabilitat" a les persones de la tercera edat, moltes de les quals vivien en residències però ara han estat acollides per familiars per als que, sovint, la pensió de l'ancià constitueix l'única font d'ingressos.

El nou servei, que compta amb el suport del Departament de Justícia, exigirà impartir cursos especialitzats en els pròxims mesos als advocats interessats en atendre aquest torn, que hauran de tenir coneixements en els àmbits penal, civil o social que puguin estar vinculats amb les problemàtiques que afecten la gent gran.

L'objectiu del Consell de Col·legis d'Advocats de Catalunya és crear també aquesta especialitat de dret sobre gent gran en l'àmbit privat i que a les universitats de Dret catalanes s'ofereixi aquesta formació als futurs lletrats.

És d'agrair que es pensi en la vulnerabilitat de la gent gran i siguem defensats tant dels abusos de les empreses com de la pròpia família.

Benvinguda la iniciativa!

 
Nota:

Us comunico que fins al mes de setembre el Bloc estarà "Tancat per Vacances". Bones vacances a tots, que les gaudiu i recarregueu les bateries de cara al proper curs.


Una salutació
..!


Ramiro Lozano
Jubilats-USOC





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada