divendres, 23 de gener del 2015

L'ús i adopció de la tecnologia per la gent gran.

És possible que alguns hagin sentit a parlar de la corunyesa María Amelia, "l'àvia bloguera" a la qual el seu nét va regalar un bloc el dia que va complir 95 anys, ja fa uns 9 o 10 anys. En morir el 2009 el bloc va deixar d'actualitzar-se. Però encara segueix obert als lectors, servint de model a altres blocaires grans.

Si esteu interessats l'adreça del Bloc és la següent:


El bloc va tenir més de 2 milions de visites entre els cinc continents i va tenir una amplíssima repercussió en mitjans de comunicació de tot el món. I durant un temps María Amelia va ser la usuària més anciana a Internet.

D'aquesta experiència mereix destacar dues coses:

La curiositat que Maria Amelia va mostrar cap a una nova tecnologia de la que segurament, no acabés d'entendre els seus fonaments tècnics, però en la qual es va bolcar, arribant a ser una pionera.

D'altra banda, el fet que participés d'aquest regal de la mà del seu nét. El paper de les relacions intergeneracionals per internar-se en les tecnologies va ser fonamental.

És comú la percepció que la relació de la gent gran, amb les (TIC) tecnologies de la informació i la comunicació, és una mica distant i d'ignorància mútua, com a norma general. Té una senzilla explicació, fa relativament no massa temps, no existien aquestes tecnologies i només en els últims anys i en determinades professions, es van introduir en la vida laboral. No és menys cert que hi ha més inquiets que, per compte propi o recolzats per amics, fills o néts, s'han anat aventurant per les rutes de les noves tecnologies, alguns amb molt de respecte i amb curiositat, però amb decisió a explorar un món del que volen estar al corrent.
 
Segurament la Sra. Amelia no sabia com funcionava internet, és probable que el seu nét hagués de ajudar-la molt, però per part de tots dos hi va haver paciència, respecte i confiança en si mateixos, en la tecnologia i en les seves possibilitats.

Des de llavors s’han seguit obrint nombrosos blocs de majors: una mostra es recull per exemple en Blocs de gent gran, que ja no criden tant l'atenció de mitjans de comunicació i usuaris d'Internet per les edats dels seus autors, però sí pel que expliquen, la majoria són blocs de l'experiència. I també comptem amb nombrosos blocs sobre els grans i l'envelliment: una mostra és Geroblogs, observatori de blocs relacionats amb l'envelliment, conscients de la creixent repercussió d'aquest fenomen en la societat. I per no estar buscant per la xarxa, tenim Els Blocs de la Gent Gran "Les Veus de la Gent Gran de Barcelona".

Ja no sorprèn tant pensar en la imatge d'un major davant d'un ordinador o participant a internet.

Si la tecnologia està de moda i va avançant, també els majors estan de moda i estan conquistant espais digitals. No cal insistir en les projeccions de població que parlen del progressiu envelliment de la nostra societat, ni dels reptes i oportunitats que es presenten davant nostre. Però si és oportú fer una anotació sobre la percepció social del major i de l'envelliment. Per què determinats prejudicis dels altres i de nosaltres mateixos, els propis majors, influeixen en el seu accés i ús de la tecnologies?

Davant la pregunta què podem fer els majors per contribuir al fet que els mitjans de comunicació ens incloguin i mostrin una imatge positiva i més propera a la nostra realitat actual diversa, heterogènia, activa i participativa? Entre d’altres coses diríem que és fonamental que els majors integrem en les nostres vides particulars i socials les noves tecnologies com a vies de comunicació i difusió del nostre sentir, parer, idees i coneixements.

Que cada vegada més, la gent gran, integrem la tecnologia demostrant que aquesta etapa de la vida ens pot resultar tan activa com l'anterior. Sumar-se a internet, l'ús del telèfon mòbil... ens ajuda a sentir-nos més valorats pels familiars i sobretot més valorats per nosaltres mateixos, guanyant autonomia. Sens dubte, les TIC suposen una millora en la qualitat de vida, tant per facilitar una comunicació més àgil com per la possibilitat que ofereixen d'ampliar el cercle social. A més sembla comprovat que les tecnologies poden contribuir a trencar l'aïllament social i la soledat (una xacra és aquest grup d'edat).

Les tauletes o els llibres electrònics, ens permeten l'accés a l'oci digital que s'està incrementant. L'estar en contacte amb els éssers estimats, amics o coneguts és una forma d'oci molt utilitzada, i necessària pels majors, i per a molts grans està suposant el seu primer contacte amb les TIC.


Ramiro Lozano

Jubilats-USOC


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada