divendres, 12 de setembre del 2014



Més anys a canvi de qualitat de vida? 


Segons dades estadístiques, els espanyols venim guanyant anys a la mort i sembla que aquesta tendència, any rere any, continua.


S'està guanyant més vida al voltant dels 80 anys. Però com vivim aquests anys que anem guanyant? No tot el temps es viu en bones condicions, ja que a mesura que creix l'esperança de vida, anem notant petites minves en el nostre cos i per tant hi ha més probabilitat d'entrar en petites pèrdues de moviment, xacres i dolors, en realitat una discapacitat. I precisament en aquestes edats és on més creixen els anys a viure amb problemes. Vivim més anys però amb pitjor qualitat de vida... possiblement estiguem canviant més anys per discapacitat.


Segons estudis efectuats, en cada edat ens correspon un període de vida més o menys bo, sense problemes, i un altre amb problemes, una esperança de vida amb pèrdua de qualitat... discapacitat. A partir dels 80 anys aproximadament, la meitat dels anys per viure es viuen amb dificultats, amb problemes per a la cura d'un mateix o per mantenir la independència dins de la pròpia llar si no rep ajuda: gairebé quatre anys i mig amb problemes i altres tants sense problemes.


Estudis realitzats per l'INE (Institut Nacional d'Estadística), als 65 anys, a les dones els queda uns 21,7 anys addicionals de vida, però 7 anys (un terç d'aquest temps es desenvolupa amb dificultats). Els homes vivim menys (uns 17,7 anys), però el nostre temps amb problemes és menor, en part perquè hi ha un biaix en el mesurament de la discapacitat per a tasques de casa on diem habitualment no tenir problemes, més aviat perquè molts no realitzem aquestes tasques. Segons s'avança en edat, tant dones com homes, ens ajustem en els temps viscuts amb o sense problemes, però augmenta proporcionalment el període d'anys amb discapacitat.
Aquest patró segons sexe i edat es repeteix en totes les comunitats autònomes. Múrcia, Andalusia i Comunitat Valenciana tenen les proporcions més elevades de vida amb problemes funcionals, mentre que La Rioja, Cantàbria, Balears, Catalunya i Aragó les més baixes.



Segons dades de 2012, durant aquest any van morir a Espanya 405.615 persones, el que va suposar un 4,6% més que l'any anterior. Es va tractar del major increment anual de la dècada.


Aquesta evolució excepcional en el nombre de defuncions va tenir el seu origen en un increment conjuntural de les defuncions en els mesos de febrer i març, en què el nombre de decessos va superar en un 29,2% i en un 13,6%, respectivament, als registrats en els mateixos mesos de l'any anterior.


D'acord a les condicions de mortalitat del moment, una persona que arribi als 65 anys esperaria viure, de mitjana, 18,4 anys més si és home i 22,4 més si és dona.


Aquesta és la dura estadística que ens pot dir més o menys, per on es va desenvolupant l'esperança de vida als 65 anys d'edat. Una edat en la qual comencen els deterioraments. Per això una bona salut mental, sana alimentació, una mica d'exercici i una bona prevenció mèdica ens ha d'ajudar a viure molts anys amb certa qualitat de vida...



No canviar anys per qualitat de vida..!


Ramiro Lozano
Jubilats-USOC 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada