divendres, 24 d’octubre del 2014



El Banc d'Espanya ens aconsellava fomentar l'estalvi

El passat mes de juliol, el Banc d'Espanya, ens aconsellava fomentar l'estalvi davant la possible rebaixa de les pensions. El Banc d'Espanya creia "convenient" desenvolupar mecanismes que incentivessin l'estalvi privat davant la perspectiva que, després de la reforma de pensions, es redueixi l'import de les prestacions. De fet, ens recordava els càlculs que va fer al seu dia el Govern que una persona que es jubili d'aquí a 11 anys cobrarà un 3% menys que una altra que hagi generat els mateixos drets de pensió i que es jubili ara. Tendència que s'agreujarà en els anys posteriors d'acord amb l'expectativa que cada vegada hi hagi més gent jubilada que viuran més anys.
 
També analitzava el factor de sostenibilitat que es va aprovar el 2013 per a "compassar les pensions a la demografia" i valora la posada en marxa de l'índex de revalorització que pujarà anualment les prestacions en funció del cicle econòmic.

El Banc d'Espanya reconeix que l'aplicació d'ambdós factors "implicarà que la pensió inicial de les generacions que es jubilin en el futur serà menor que la de les actuals per a una mateixa carrera laboral". Aquesta retallada es començarà a notar ja en 2019 i anirà augmentant progressivament després d'arribar al 3% en 11 anys

L'aplicació del factor de sostenibilitat implicarà que una persona que hagi generat els mateixos drets de pensió l'any 2025 que una persona que els hagi generat en l'actualitat tindrà una disminució de la pensió inicial d'aproximadament un 3% en aquest any. Diu que d'aquesta manera es garanteix la sostenibilitat del sistema a llarg termini per compensar l'envelliment de la població.

Tots sabem, o hauríem de saber, que desvincular la revalorització de les pensions del creixement dels preus, "el nou marc normatiu no garanteix el manteniment del poder adquisitiu". Així, el Banc d'Espanya, admet que depenent de l'evolució de la inflació, la pensió podria veure minvada en termes reals. Per aquest motiu, des del Banc d'Espanya animen a pensar en les vies d'estalvi privat. Estaran pensant en l'increment del 0,25% que tindrem a principi de 2015?

Pensar en l'estalvi privat ... Què pensionista amb una pensió de 800,00 (els que els cobrin, que hi ha molts que no arriben), pot pensar en un pla d'estalvi?

Aquesta és una constant que dia sí i dia també, que des de diferents àmbits de l'assegurança, Bancs i Caixes, ens van picant amb plans de pensions, comptes estalvi, dipòsits bancaris, etc, per compensar l'escassa pensió que ens dóna el govern de torn.


Ramiro Lozano
Jubilats-USOC



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada