dissabte, 13 de desembre del 2014



Segueix i segueix la violència..!

Al mes d'octubre passat, a Ginebra, Espanya va rebre una de les mencions d'honor del Premi de Polítiques de Futur (Future Policy Award 2014) que les institucions ONU Dones, World Future Council i la Unió Interparlamentària concedeixen a les millors lleis i polítiques del món que persegueixin posar fi a la violència exercida contra les dones i les nenes.

Aquestes organitzacions internacionals consideren que la legislació espanyola, en concret la Llei Orgànica de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere, aprovada el 2004 per tots els grups parlamentaris, és una de les més importants i eficaces normes a nivell mundial per combatre i eradicar la violència sexista, a la qual qualifica com una de les formes més generalitzades d'abús contra els drets humans. El jurat de Future Policy Award destaca que la llei espanyola tipifica com a delicte la violència de parella exercida contra les dones i inclou un conjunt de mesures encaminades a la protecció de les víctimes, així com a canviar les actituds socials. Igualment ressalta que es tracta d'una norma que considera situacions específiques de vulnerabilitat i persegueix assegurar la responsabilitat de l'autor del delicte. En aquest punt esmenta de manera expressa i destacada la creació al nostre país de tribunals especialitzats (Jutjats de Violència sobre la dona).

Juntament amb Espanya, també han estat reconegudes polítiques i lleis de la ciutat nord-americana de Duluth (resposta coordinada d'una comunitat), de Burkina Faso (prohibició de la mutilació genital femenina), d'Àustria (assistència psicosocial i judicial a les víctimes) i de Bolívia (legislació contra l'assetjament i violència política cap a les dones), i de manera especial el Conveni del Consell d'Europa sobre prevenció i lluita contra la violència contra les dones i la violència domèstica (Conveni d'Istanbul).

Fins aquí la notícia que hauria d'omplir d'orgull pel reconeixement a tan alt nivell... però alguna cosa no funciona quan només aquest matí, llegint la premsa d'avui es llegeix que la violència persisteix de forma alarmant, sigui masclista o feminista.

Unes mostres:

·     Detinguts a Madrid dos germans per apunyalar amb matxets a un jove en una perruqueria. L'atac va venir motivat per una discussió prèvia sobre un succés ocorregut el dia anterior en un bar de la zona.

·   Al municipi d'Almazán. Ferida una jove de 24 anys després de ser apunyalada per la seva exparella a Sòria. El presumpte agressor tenia una ordre d'allunyament.

·        Barcelona, detencions al Raval. Alliberada una noia explotada sexualment per un clan. Sis persones d'una família obligaven a la jove a prostituir-se 12 hores diàries des que era menor. Va ser venuda per 300 euros a Romania i esclavitzada per proxenetes que la van traslladar per diversos països d'Europa.

·   Crim al Gironès. Dos detinguts per la mort a trets de dos homes a Bordils. Els cadàvers estaven en una furgoneta en una zona de bosc a uns dos quilòmetres del municipi. Els presumptes autors són dos caçadors de 47 i 60 anys veïns de Bordils i Salt.

·     Baralla de futbol entre aficionats del Deportivo de la Corunya i l'Atlètic de Madrid. Mor un aficionat del Depor en una baralla de radicals membres d'una secció dels Riazor Blues, fonts d'Emergències de Madrid van informar "in situ" que l'home havia estat llançat al riu durant la baralla i estava clínicament mort. Els detinguts són 24, sis dels quals tenen antecedents per lesions, robatoris amb violència, danys i desordres públics, amenaces i robatoris amb força.

·   Un altre més: Dos seguidors del París Saint-Germain (PSG) van ser apunyalats a la nit a la sortida del Camp Nou i després de la trobada que va disputar el seu equip contra el FC Barcelona a la Champions, segons han informat fonts policials.

Alguna cosa falla en la nostra societat si se segueixen produint casos de violència... ja sigui aquesta masclista, feminista o social. Les nostres lleis seran tot el premiades que vulguem però per mostra un botó. I només són uns pocs casos, que tots sabem que hi ha molts més… Alguna cosa falla.



Ramiro Lozano
Jubilats-USOC


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada