diumenge, 11 de gener del 2015



Els “selfies”.


Un llibre sobre "invents inútils" publicat al Japó el 1995 va incloure en la seva selecció un pal o "stick" per fer "selfies".

La setmana passada vaig estar uns dies a Roma amb la família. Si d'alguna cosa he tornat saturat, a part de ruïnes, monuments, museus i de molta, moltíssimes cues i gent, ha estat d'uns artefactes (sticks), en forma antena o punter senyalador, on en un extrem es col·loca el mòbil i estenent davant d'un mateix fas una foto... o "selfie", parauleta de moda que és un neologisme de l'anglès, emprat per referir-se a una auto foto o autoretrat fet per un mateix a si mateix, amb un telèfon intel·ligent, una càmera web o una càmera digital, per ser compartida, en general, a través de xarxes socials o per auto complaença.

Fent memòria, hem de recordar que, no fa tants anys, això dels "selfies" no estava tan ben vist com en l'actualitat... Abans que la tecnologia ens permetés compartir desenes de fotos al dia en diverses xarxes socials diferents, si et treies una "auto foto" o "autoretrat" era perquè no tenies qui te la fes. Es demanava a algú que te la fes. D'altra banda era una mica de "ximples" fer-se una auto foto.

Però els temps han canviat. Avui són cada vegada menys els que es resisteixen a la moda del "selfie". I encara menys els que s'estranyen al veure per tot arreu imatges en què el fotògraf i el fotografiat són la mateixa persona. Així que, en ple 2015, no és exagerat dir que els que buscaven la manera de fer "selfies" eren una mena d’avançats a la seva època.

Segons documentació compartida a internet, aquest senzill aparell figura en un llibre japonès sobre invents inútils publicat fa dues dècades. Segur que aquest Nadal, almenys a Roma, s'han venut "sticks" per milers i a tots preus (me'ls van oferir a partir 3 fins a 15 euros), per les seves prestacions, ja que n'hi ha que s'ha de prémer al mòbil per fer la foto i n'hi ha que tenen un petit comandament a distància amb la qual cosa facilita l'enfocament, a part d'altres característiques.

La veritat és que la idea de "auto fotografiar" està lluny de ser nova. Fins i tot hi va haver a qui se li va ocórrer molt abans que el pobre japonès incomprès. Un periodista anomenat Alan Cleaver va enviar a la BBC un "selfie" dels seus avis... datat l'any 1925. Utilitzen un pal per activar el disparador. Com es pot comprovar a la foto adjunta.

M'estranya no veure venedors, immigrants de color sobretot, per Barcelona, encara que ja arribaran i ens agradi o no, la realitat s'imposarà i tot apunta que els "selfies" han vingut per quedar-se. El millor que podem fer és aprendre del passat per millorar en el futur: si tens una idea aparentment estúpida, apunta-la i dóna-la d'alta al teu nom. Qui sap, potser els nostres néts, o els seus fills l'aprofitin després per marcar tendència.



Ramiro Lozano
Jubilats-USOC


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada